nedeľa 25. februára 2018

Teta Agáta a jej mačacia sedmička + Kocúr Winston

Pojinkova téma:

Mačací kamaráti


Pojinko má veľmi rád mačičky! A dokonca sa hrdí tým, že má jedného blízkeho kamaráta kocúrika. V minulosti som im už jednu tému venoval, zdá sa ale, že je zrejme čas na ďalšiu :) Celý tento mesiac je tematický, no takže dnes to bude o mačičkách!


Teta Agáta a jej mačacia sedmička - Peter Karpinský





Peťo Karpinský je jedným z Pojinkových obľúbených autorov. Niektoré jeho knižky už mal Pojinko česť i recenzovať a dokonca sa mu podaril husársky kúsok a spravil s ním v minulosti rozhovor. Pamätáte? Ak nie, a máte záujem si ho prečítať, je TU
Keď sa teda Pojinko dopočul, že autor pracuje na knižke o mačičkách, nevedel obsedieť, a to napriek tomu, že knižka vychádzala na pokračovanie v detskom časopise ZIPS. Samozrejme, mať všetky príbehy pekne pokope a k tomu ozvláštnené nádhernými, umeleckými a popritom i zlatými (rozkošnými) ilustráciami v knižnej podobe, tomu som skrátka nedokázal odolať. Teda niežeby Pojinko kúpe tejto knižky vzdoroval, to veru nie. Hneď po nej chňapol, keď sa naskytla vhodná príležitosť a jedna z knižiek sa neuvážene dostala do jeho dosahu. Teraz ju už má pekne v knižničke!

Rozsahom je neveľká, kratšia než iné spisovateľove diela, ale je hutná, takže nebudete mať pocit nijakého ukrátenia. Niekedy kratší rozsah svedčí knižke viac, ako dlhší. Presne podľa porekadla, že "menej je často viac". Aspoň vtedy, ak predpokladáme kvalitný obsah. Predpokladajme! Lebo predpokladáme správne. Táto knižka je  ideálnym čítaním pre deti a osloví i každého milovníka mačiek. Autor ich povahu, záľuby, huncútstvo i pôvab dokonale vystihol a pre istotu sa v niektorých otázkach poradil i s milou pani veterinárkou. Takže to by bolo z hľadiska mačacieho.
A z hľadiska literárneho? No tam tiež niet čo vytknúť, práve opačne: Pojinko bude chváliť. Je tu namiešaný ten najchutnejší a najvýživnejší koktejl humoru, láskavosti i poučenia, aký dokážu pre deti vyčarovať len tí najlepší autori. A k tomu si pridajme aj spisovateľovu jazykovú vyspelosť. Nebojte, text je hravý, jednoduchý a prístupný snáď každému, ale je vidno, že Peťo nie je žiaden pisálkový nedouk a knižný mamľas, ale priam odborník-jazykovedec. Veru, také je jeho občianske povolanie a je to na úrovni jazyka a skladbe viet poznať!

Ale ku samotnej knižke: 
Teta Agáta je milá postaršia pani, ktorá je sama a má sedem mačiek. Toľko k základnej zápletke. Teda až na dva detaily; pani Agáta tým pádom nie je vôbec sama, s mačkami sa ani na chvíľu nenudí, dokonca má o zábavu výborne vystarané, a potom aj to, že niektorí zo sedmičky sú vlastne kocúry. Každá a každý má inú povahu a každá a každý budú ústredným hrdinom niektorej z krátkych kapitol. Ale kapitoly sú vystavané tak umne, tak šikovne, že vám vôbec krátke neprídu... a vlastne, nie sú krátke, sú tak akurát! Ach, je toľko ukecaných autorov, vážme si, keď vie niekto na kratšom priestore povedať veľa.
A ako len milo sa tá knižka končí!
Pojinka pohladila na duši.
No čo sedíte! Utekajte si ju čítať! Potom, pri čítaní, sedieť môžete.


ukážka:










info:
ilustrácie: Peter Uchnár (svojrázny ilustrátor je veľký umelec, no nie vždy sa jeho ilustrácie hodia ku detským knižkám... tu sa však hodia prenáramne!)
vydal: Perfekt, 2017
počet strán: 45
skoro štvrocový formát, pevná väzba
veková hranica: 7+ (ale aj skôôôôr!)
nielen pre mačkofilov :D


Winston: Kocúr detektívom - Frauke Scheunemannová






Populárna séria, ktorú si obľúbili najviac dievčatá, ale zapáči sa hádam každému, kto hľadá pri knižke kvalitný oddych a zábavu so svojským kocúrom, čo je zároveň amatérskym, už však poriadne ostrieľaným, detektívom, sa nám rozrástla o piaty diel. V tejto časti bude náš kocúr odkázaný sám na seba a k detektívnemu povolaniu si osvojí i povolanie cirkusantské-akrobatské. 
Máte radi dobrodružstvo? A čo kriminálna zápletka? A keď v hlavnej úlohe vystupuje neodolateľný gentlemanský kocúr, tak tomu hovorím neodolateľná kombinácia!


info:
vydal: Albatros, 2018
počet strán: 224
klasický formát, pevná väzba
vek: 10+, ideálny čitateľský vek je okolo 11/12 rokov
ideálne pre dievčatá, ale nielen im sa bude knižka páčiť


kvôli lepšiemu prehľadu - zatiaľ vyšli tieto časti:

1. Kocúrova tajná misia
2. Agent Tichá labka
3. Trezoroví lupiči
4. Hrdinstvo ušľachtilého kocúra
5. Kocúr detektívom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára