nedeľa 18. februára 2018

Slovenskí zbojníci / Ako to naozaj bolo

Pojinkova téma:

Zbojníctvo v povestiach




Slovenskí zbojníci (Povesti a iné zvesti) / Ako to naozaj bolo (Slovenskí zbojníci) - Renáta Matúšková / Matúš Kučera


Júúúj, táto knižka má dlhý názov, pravda? Hlavne, keď má názvy dva a k tomu ešte každý názov má i svoj podnázov... Ale aspoň bezpečne vieme s čím budeme mať do činenia. A tak trochu za to môže i skutočnosť, že sa vlastne jedná o dve knižky. Presne tak, dve knižky v jednej. Už sme sa i na stránkach Pojinkovej knižničky stretli s takýmito zaujímavými kúskami, pamätáte? Špeciálne mám na mysli túto, tá naša dnešná akoby jej z oka vypadla. Veru, nie je to náhoda, pod oboma je podpísaný ten istý človek! Podľa Pojinka je to veru vynikajúci nápad: prečítate jednu časť, potom hop, šup, otočíte knižku a začnete čítať zas novú z druhej strany! Aj Vy tak zdieľate moje nadšenie?
Pojinko mal odjakživa rád povesti. Pojinko mal už od detstva rád aj literatúru faktu, teda i náučnú literatúru, rád sa totiž dozvedel ako to je, či v prípade histórie, ako to bolo, naozaj. A Pojinka odmalička fascinovali i príbehy o zbojníkoch. Teda o tých dobrých, čo bohatým dávali a chudobným brali.. eee, vlastne naopak, poplietol som to! :D
Skrátka klaďasi a hrdinovia, čo sa zastali bezbranných a utláčaných, to bolo jeho! Takí, čo sa postavili (nespravodlivému) zákonu a vrchnosti, čo trápila poddaných. Robin Hood, Wilhelm Tell... a samozrejme, náš Jánošík!!!
A práve nášmu národnému hrdinovi je venovaná celá jedna kniha a časť druhej, ale nezabúda sa ani na iných, skutočne žijúcich a významných zbojníckych kapitánov, viac či menej známych. Ako je napríklad Hrajnoha, Uhorčík, Surovec, Hlavatý... Každému z nich je určená celá jedna strana historických faktov a hneď tri zaujímavé povesti. Tak si môžeme porovnať realitu s ľudovou slovesnosťou, ktorá ich opriadla nadprirodzenými motívmi. Na konci každej kapitoly nás čaká vedomostný kvíz a ilustračné fotografie, ktoré nám priblížia vtedajší život jednoduchého človeka, roľníkov či valachov, z radov ktorých sa "regrutovali" zbojníci pomerne často, alebo také, čo zachytávajú miesta ich dávnych pôsobísk tak, ako vyzerajú dnes.
Všetko odľahčujú vtipné ilustrácie ostrieľaného výtvarníka Jura... nie Jánošíka, ale Martišku :)

No a len čo knihu otočíte, čaká na Vás druhá, z pera významného historika Matúša Kučeru, ktorý nám vysvetlí príčiny vtedajšieho zbojníctva na Slovensku, priblíži nám zbojnícky život a povie nám všetko to, čo sa podarilo vypátrať o skutočnej postave Juraja Jánošíka. Potom nás čaká časť Bottovej Smrti Jánošíkovej, podľa Pojinka asi najkrajšej básnickej skladby z dôb slovenského romantizmu a ukážky z ľudových piesní so zbojníckou tematikou.

Akurát jedno by som vyčítal knižke, a o to razantnejšie v dnešnej dobe, veď samotná skladba knihy naznačuje, že sa snaží predostrieť pravdivý obraz zbojníctva, ale zastáva iba jedno názorové stanovisko, díva sa iba z jedného uhla pohľadu. Ľud iste potreboval svojich hrdinov a počas národnooslobodzovacieho zápasu sme potrebovali ikony z minulosti, ktoré by nám boli v ťažkých časoch vzormi. Štúrovci si to veľmi dobre uvedomovali. Ale hoci je Pojinko zasnívaný rojko a beznádejný romantik, ktorý nekonečne obdivuje hrdinstvo, aj on si uvedomuje, že skutoční zbojníci boli často primitívni násilníci a ľudia, ktorí sa neštítili ničoho. Aby sa Pojinko dopátral detailov, prezvedal sa a spytoval historika Miroslava Nemca. Rozhovor si môžete prečítať TU.


info:
ilustrácie: Juraj Martiška
vydal: AlleGro, 2017
počet strán: 160
atypický štvorcový formát, pevná väzba
knižka je vhodná pre staršie deti, mládež, ale aj pre dospelých, ktorí sa pri nej istoiste odzvedia mnohé zaujímavosti, ale asi tak 10/11+
pre malých i veľkých zbojníkov :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára