nedeľa 11. júna 2017

Robko a Zobko

Pojinko odporúča






Robko a Zobko - Jana Šrámková


Pojinko Vám dnes predstaví jednu veľmi rozkošnú knižku. Knižku, ktorej som udelil Medailu za rozmilosť a pufňatosť. Rozmilosť, to je väčší stupeň roztomilosti a keď je niečo pufňaté, tak to znamená, že je to tak neodolateľne tučnučké a dobručké až by ste to najradšej spapali. Knižky sa však nejedia...
Je to ale aj knižka, ktorá má pre Pojinka špeciálny význam. Kedysi mal totiž dvoch operených kamarátov, andulky Ďobka a Zobka. Je preto o to zvláštnejšie, že keď knižka prvý raz vyšla, v roku 1984, tak sa volala Robko a Ďobko. Pred pár rokmi vyšla mierne upravená verzia a dostala celkom nové ilustrácie. Do textu pribudli aj podarené a hravé básničky Jána Turana. Tá zmodernizovaná verzia sa už volá Robko a Zobko. Robko je malý chlapec s veľkou fantáziou, škôlkar, ktorý túži po psovi a namiesto toho dostane vtáčika Zobka. A tu sa začína ich spoločné dobrodružstvo.
Samozrejme, že sa spolu skamarátia. Knižka je veľmi milou ukážkou, ako napísať peknú a hodnotnú modernú realistickú rozprávku zo života detí. Nenásilnou formou spracované sa tu vyskytnú aj čoraz bežnejšie a aktuálnejšie problémy, ako je napríklad rozvodovosť. A chlapec Robko sa tu naučí ako byť správnym malým veľkým mužom.
Veľkým plus sú pôvabné ilustrácie. Aj tie staré, od Kállaya boli skvelé, také viac umelecké, no deti, myslím si, dajú prednosť týmto novým a veselým.


ukážka:










info:
ilustrácie: Mária Nerádová
vydal: Mladé letá, 2013
počet strán: 80
trošilinku väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 5+
pre chlapcov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára