pondelok 6. marca 2017

Rozprávky po telefóne

Pojinko odporúča




Rozprávky po telefóne - Gianni Rodari


Keď dávno, pradávno vyšla táto kniha, bola to senzácia. Vtedy mala až ultramodernú príchuť. Dnes už patrí k úplnej klasike. Ale senzácia sa opakuje. Veď dobré nápady, čože dobré - výborné, a autorov živý a farbistý jazyk, to ostáva. Nič z toho nevyprchalo. Len krásne pôvodné retro ilustrácie dostali nový nádych sviežosti.
Raz darmo; čo meniť na knižke, ktorá nemá chybu?
Stačí ju už iba predstaviť súčasnému čitateľovi.

Takžeeee: popustite uzdu fantázie, rodičia! Deti, Vy nemusíte, vy jej máte dosť, Vy si len pevne držte klobúky! Och, pardon, zabúdam, že dnes sa klobúky nosia už len zriedka.

Knižka, nie zdrobnelina tu nie je na mieste, je to tak trochu "bachant", teda KNIHA, obsahuje veľa, veľa krátkych rozprávok. Každá o niečom inom, každá o niečom zdanlivo nemožnom, absurdnom. A nezriedka smiešnom. A zakaždým veľmi poučnom. Nedajte na anotáciu knihy, moji milí pojinkovci, knižka je veľmi poučná, dozviete sa krásnou a nenapodobiteľnou formou mnoho právd o svete a ľuďoch v nich a teda aj o sebe samých, ale nie je to robené násilnou formou, všetko pekne vyplynie v závere každého krátkeho príbehu, nikto Vás poučať nebude a už vôbec Vám nikto nechce tlačiť za každú cenu do hlavy všakovaké životné múdra. Predsa len majú tieto príbehy formu akejsi modernej bájky.
A prečo ich je toľko a prečo sú krátke? Nuž, vyplýva to priamo z názvu. Náš rozprávač je obchodným cestujúcim a často sa nachádza mimo svojho domu. Nechce však ani zanedbať svoju dcérku, ktorú má veľmi rád, a tak jej každý večer zavolá a vymyslí si zakaždým novú rozprávku, ktorú jej vyrozpráva cez telefón. A to viete aký je telefón drahý? Najmä bol dobe, kedy existovali len pevné linky a veľké presklené búdky so slúchadlami. Takže tu máte odpoveď aj na to, prečo sú to rozprávky krátke.

Pred čítaním a cestou po ríše fantázii na krídlach fantázie, Vám Pojinko už len zaželá: Šťastnúúú cestu a držte si klobúky!


info:
ilustrácie: Vladimír Fuka
vydal: Artforum, 2016
počet strán: 196
trochu väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 7+
pre dievčatá aj chlapcov

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára