štvrtok 27. októbra 2016

Prečo nekvitneš?

Pojinko odporúča




Prečo nekvitneš? 

nakreslila a napísala: Katarína Macurová


Na pultoch kníhkupectiev sa v posledných dňoch zjavilo hneď niekoľko úžasných obrázkových knižiek. Hneď na prvý pohľad upútala Pojinka dvojica nápaditých a umelecky spracovaných titulov od kórejskej autorky Khoa Le Strapúšik a Meduška. Ale keďže ma moja kamarátka a vynikajúca blogerka predbehla, nebudem nosiť drevo do lesa a radšej sa zameriam na inú knižku. Musím však upozorniť na jej recenziu - nože sa pozrite bližšie na Strapúšika a Medušku a buďte očarení : 


No a teraz sa poďme zamerať na to, prečo úbohá mrkvička nechce kvitnúť! V knižke Prečo nekvitneš? sa pozrieme tejto záhade na zúbok. Svedomitý macko-záhradník ju polieva a polieva a ona stále odmieta nasledovať príklad iných kvietkov a zakvitnúť... Tá nezbednica rastie smerom do zeme, ako sa na správnu mrkvu patrí a zväčšuje sa a zväčšuje. Zdá sa, že zajace budú mať hody ;)

Dominujú hravé obrázky, textíku je tu skutočne skromne. Knižka je to tak vtipná a milá, že jednoznačne vyčarí úsmev aj na tvári rodiča. Ten nápad je jednoducho geniálny! Pojinko sa tak chichúňal, až sa krútil a mrvil po celej knižničke!

ukážka:








info:
vydal: Albatros, 2016
počet strán: 32
trošinku väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 3+
pre chlapcov aj dievčatá

nedeľa 23. októbra 2016

Básničky

Pojinkova téma:


Básničky


Pojinko má rád... Pojinko má veľmi rád... Ale nie, to nestačí; Pojinko má veľmi, veľmi, preveľmi rád básničky. Doslova ich ľúbi. Čo ľúbi! Priam miluje! A môže Vám povedať, že napísať dobrú poéziu pre deti, to nie je len tak! Vlastne to je celkom ťažké. Veď vôbec, napísať dobrú báseň je náročné, ale napísať kvalitnú báseň pre deti, to je niečo špeciálne. Detská poézia má svoje špecifiká. A ak nechceme skončiť pri nejakých stokrát "ošúchaných" riekankách a rapotačkách, zistíme, že toho nie je až tak veľa do čoho sa môžeme začítať. Nakoniec zas skončíme pri Podjavorinskej či Ďuríčkovej alebo (tí o niečo starší) pri Rúfusovi. A pri všetkej úcte k týmto velikánom, akoby neboli k dispozícii žiadni novší autori. Ale to je len zdanie. Pojinko sa trošku zahrabal do knižničky a vybral dve nedávno vydané knižky básničiek, určené pre malého čitateľa a k tomu ešte od súčasných autorov.
Obe zbieročky sú výborné. Ale to inak ani byť nemôže, veď aj ich autori sú výborní. 
Pojinko mimoriadne oceňuje to, že básničky majú všetky atribúty, ktoré by mala obsahovať dobrá poézia pre deti. A síce; sú milé a hravé, majú vtip, sú originálne - "neopozerané", obsahujú nápadité verše a skvostné rýmy (žiadne lacné lacňáky typu "kvet - svet" :)) K celkovej príjemnej a veselej atmosfére prispievajú vynikajúce ilustrácie. Aj v jednom aj v druhom prípade sa ilustrátori "pochlapili". Alebo skôr "poženili"? :) Pretože máme tu nasledujúcu skladbu: Ľubo Paľo (ako som minule spomínal, to je jeden ultimátny frajer!) a potom Mária Nerádová, ktorej štýl je nesmierne roztomilý a hneď si Vás získa.
No ale poďme sa konečne pozrieť na jednotlivé knižky.

Veľké Bum a malé Bum - Daniel Hevier





ukážka:

NA KONÍKA

Vysadnime
na koníka.
Kam nás nesie?
Niekam?
Nikam?
Do neznáma?
To je nič!
Nemusím mať ani bič.

SLIMÁKOVCI

Slimákovci,
On a Ona,
napísali:
Nie sme doma!
Odišli sme
na prázdniny.
vrátime sa
koncom zimy.
Dali lístok
do dverí.
Nikto im však
neverí.
Každý vie, že
sú tam dnuká,
tam, kde vietor
nedofúka. 








info:
ilustrácie: Ľuboslav Paľo (jedinečné ilustrácie)
vydal: Buvik, 2014
počet strán: 72
väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 3+
pre chlapcov aj dievčatá


Zažmúr očká - Tomáš Janovic






ukážka: 

LÚKA

Lúka nie je kvetináč.
Na nej rastie kvet ináč.
Celkom voľne ako v piesni.
V kvetináči sa však tiesni.

ĽAD

Chladnička je biely hrad,
kam sa po ľad chodí.
Hádaj, z čoho vzniká ľad?
Z tvrdohlavej vody.








info:
ilustrácie: Mária Nerádová (prenesmierne milučké ilustrácie)
vydal: Buvik, 2016
počet strán: 48
menší formát, pevná väzba
veková hranica: 3+
pre dievčatá aj chlapcov


Tejto knižočke udeľuje Pojinko Medailu za rozmilosť a pufňatosť!

Na fotkách je Pojinkov kamarát psík Placinko, veľký čitateľ, ktorý drží stránky, aby sa knižky nezatvárali :)

nedeľa 16. októbra 2016

Doktor Jajbolíto

Pojinko odporúča

 

 

Doktor Jajbolíto - Kornej Čukovskij

 

Jaj, bolí to! 
Tak potom teda pomôže doktor Jajbolíto! Áno, to je jeho ctené meno. A pomôže každému. Ale špecializuje sa na zvieratká. Takže, keď tak nad tým uvažujem, mohol by v prípade núdze ošetriť aj Pojinka, veď s prižmúrením oboch očí je červíček také zvieratko... Nie, nie, označenie "hmyz" sa mi prieči!
No a práve tento milý a šikovný ujo doktor, zažije jedno veľké dobrodružstvo, ktoré je opísané v tejto knižke. Nuž, počúvajte moji milení...
Alebo viete, čo? Nebudem nič rozprávať, lebo by som prezradil dej. (Skoro ste ma nachytali!) Poviem len toľko, že opice v ďalekej Afrike ochoreli a pomôcť im môže jedine náš slávny lekár. A to, čo všetko pri tom zažije, sa dozviete po prečítaní knihy.

Takže, máme tu Afriku, máme tu zvieratká a máme tu slávnu detskú knižku od ukrajinského spisovateľa. V čom sa teda odlišuje od tej minulej, ktorú Pojinko spomínal (Dajte pozor na leva!)? Tak v prvom rade je tam celkom iný príbeh, a potom... táto je určená najmladšiemu (ne)čitateľovi. A... a... a... dozviete sa v nej, aké zviera je "čihíhota" :D Spoločné ale majú aj to, že obe sú výborné. Teda neváhajte! ;)
A samostatne musím upozorniť na prenádherné a milé ilustrácie!!!


ukážka:
číta psík Placúšik







info:
ilustrácie: Ľuboslav Paľo (ten Ľubo Paľo je fakt frajer!)
vydal: Buvik, 2016
počet strán: 80
klasická formát, pevná väzba
veková hranica: 3+
pre chlapcov a dievčatá

pondelok 10. októbra 2016

Dajte pozor na leva!

Pojinko odporúča



Dajte pozor na leva! - Jaroslav Steľmach


Zlý lev naháňa hrôzu všetkým svojím africkým susedom. Ako sa len potešia, keď sa nedopatrením v balóne dostane do Európy. No viete si určite domyslieť, že naše zvieratká nadšené veru nebudú. Dosť už, čo mali starostí s jedným nepodareným vlkom... teraz majú na krku ďalšiu ohavu. A čo ešte, keď sa títo vagabundi spoja? To budú musieť zvieratká vymyslieť doslova obranný plán!

Tak toto je Pojinkov tajný tip pre milovníkov tradičných rozprávok, ktorí by sa potešili modernému (v dobrom slova zmysle) príbehu, čo je poctou klasike. Je to presne ten správny mix medzi starou a novou rozprávačskou školou :)
Máme tu zvieratká, ktoré sa správajú ako ľudia, máme tu ponaučenie i dobrý koniec, kde je zlo potrestané a dobro odmenené a celkovo, knižka má výrazný výchovný charakter. No je písaná aktuálnym, svižným jazykom, je "okorenená" veľkou dávkou milého humoru a veľmi veľkou dávkou dobrodružstva. Takže je jednoducho neodolateľná. A to rovnako pre deti ako aj ich rodičov. Takže knižka, nielenže je napísaná moderným štýlom a využíva pritom osvedčené postupy, ale aj sa odohráva v súčasnosti (teda presnejšie v minulom storočí ;) bola totiž napísaná v 70. rokoch a svojho času bola veľmi úspešná, možno si ju ešte pamätajú Vaši rodičia, skúste sa ich na ňu opýtať...), teda bude blízka i dnešnej generácii.
Pojinko skrátka nemá nijaké výhrady, môže Vám ju len a len odporúčiť. A práve to aj teraz robí :)


info:
ilustrácie: František Blaško (pekné farebné ilustrácie)
vydal: Ikar, 2014
počet strán: 88 
trošilinku väčšejší formát, pevná väzba
veková hranica: 6+
pre chlapcov aj dievčatá

piatok 7. októbra 2016

Minpinkovia

Pojinko odporúča




Minpinkovia - Roald Dahl


Roalda Dahla hádam nemusím predstavovať, ale keďže sa Pojinkovi stáva, že často stretáva ľudí, ktorí ho poznajú buď len ako autora pre deti, či na druhej strane iba ako autora pre dospelých, tak vedzte, že písal aj - aj :) A aj v jednom aj v druhom bol veľmi dobrý. Ale už je to tak, že Pojinkova knižnička je venovaná literatúre pre deti a mládež, takže je Vám určite jasné, moji milení, ktorou časťou jeho tvorby sa budeme dnes zaoberať. Lebo hoci je tento mimoriadne výrazný autor už nejaký ten víkend na onom svete, v srdciach čitateľov žije stále a dlhodobo patrí k jedným z najpredávanejších autorov detskej literatúry na celom, celučkom svete. A možno aj v rámci našej slnečnej sústavy!
A ako dôkaz toho, že jeho odkaz žije ďalej môže slúžiť fakt, že všetky jeho knihy sa objavujú v stále nových a nových vydaniach a niektoré jeho tituly patria k tým najobľúbenejším, po čom siahajú malí zákazníci v kníhkupectvách, či čo si pýtajú návštevníci knižníc.
Nedávno bola jedna jeho kniha aj veľmi pekne sfilmovaná, snáď o tom viete (a možno ste boli aj v kine na premietaní). A tá knižka sa volá Kamoš obor.
Ale prekvapivo nie o nej bude teraz Pojinko rozprávať, vlastne písať...
Vezmime si na paškál jednu knižku, ktorá sa trošku vymiká z jeho tvorby. Tak v prvom rade je určená mladšiemu čitateľovi než tie jeho najvychýrenejšie ako je Matilda, Charlie a továreň na čokoládu či už spomínaný Kamoš obor. A potom je to aj štýl písania, ktorý autor trošku prispôsobil obsahu. Nie je to ten náš typický Roald Dahl. Nečaká nás svojský humor, ktorým autor častuje čitateľa či stále ďalšie a ďalšie bizarné momenty a situácie, v ktorých sa ocitá hlavný hrdina. A predsa je to knižka nádherná. To, čo som uviedol nemá byť kritika, ale jej charakteristika. Je to prekrásne čítanie zamerané na tajomstvo a dobrodružstvo. A čaká nás nejedna napínavá chvíľka. Malý čitateľ bude pri čítaní (či počúvaní) oči (a uši) vypliešťať. Pojinko síce nevie ako sa dajú vypliešťať uši, lebo pri čítaní si na ne nedovidel, ale je mu jasné, že sa to celkom isto nejakým spôsobom dá. A ďalším veľkým lákadlom sú krásne - prekrásne realistické ilustrácie (tento raz nie od autorovho dvorného ilustrátora Quentina Blakea), z ktorých priam dýcha umenie.

Vydajte sa s malým chlapcom na prieskum do tajomného lesa, ktorý obývajú malí ľudkovia. Skamaráťte sa s nimi a skúste ich ochrániť pred hrozivým, obávaným ohnivým netvorom!


ukážka:







Na fotkách vidno aj Pojinkovho kamaráta psíka Placúšika, ktorý je náruživým čitateľom, a rád pridrží pri fotení stránky knižky, aby sa nezatvárala ;)



info: 
ilustrácie: Patrick Benson
vydal: Enigma, 2007
počet strán: 48
veľký formát (A4), pevná väzba
veková hranica: 5+
chlapci sa určite s hlavným hrdinom stotožnia, ale knižky Roalda Dahla sú určené KAŽDÉMU :)

sobota 1. októbra 2016

Striga zo strojovne

Pojinko odporúča



Striga zo strojovne - Peter Gajdošík

 

Peter Gajdošík, slovenský autor kníh pre deti, je určite menej známy než by si zaslúžil, a to má pritom na konte už niekoľko veľmi podarených knižiek. A aj táto, ktorej sa dnes bližšie pozrieme na zúbok, a ktorá je (zatiaľ) jeho posledná, sa vydarila.
Takže o čom je? Ako názov napovedá, o strige! Presnejšie o mladej čarodejnici, ktorá začína s praxou a samostatným kúzelníckym životom. No a keďže je to striga moderná, nepoužíva už starú osvedčenú metlu, ale ako lietajúci dopravný prostriedok využíva čarovný vysávač. A podobne netradične je na tom aj s bývaním. V dnešných časoch totiž pôsobia čarodejnice v utajení. Takže žiadne obydlia na stračej nôžke sa nekonajú (i keď teta našej hrdinky sa tým nie celkom riadi, ale to už uvidíte sami ;)), namiesto toho býva... no predsa v strojovni výťahu! Tak, tak. Je tam natlačená spolu so svojím kocúrom Cassinim. To viete, niektoré zvyky sa nemenia, čierna mačka (či kocúr, v toto prípade) to musí skrátka byť za každých okolností!
Ale ešte niečo je na našej mladej čarodejnici netradičné (vlastne okrem kocúra je na nej netradičné všetko! - a to vrátane jej mena, ktoré ale prezrádzať nebudem ;)), a to je jej dobrota. Určite inšpirovaná slávnou Malou bosorkou (pamätáte si ešte na tú prekrásnu knižku od Otfrieda Preusslera?), rozhodla sa po vzore svojej mami (a ďalších dobrých čarodejníc), pomáhať ľuďom. Vďaka svojim čarom sa stane akýmsi záchrancom a dobrodincom jedného sídliska...
Ale povedzme, že nie všetky kúzla vyjdú vždy podľa jej predstáv... :)


info:
ilustrácie: Miroslav Regitko (vtipné čiernobiele kresby)
vydal: Forza Music, 2012
počet strán: 100
klasický formát, mäkká väzba
veková hranica: 9+
pre dievčatá aj chlapcov