sobota 25. júna 2016

Emília a anjel, ktorý sa volá Ďuro Kremnický

Pojinko odporúča




Emília a anjel, ktorý sa volá Ďuro Kremnický - Angéla Koloszi


Je tu jedna čerstvá knižná novinka,
ktorá veľmi oslovila milého Pojinka.

:) A má veľmi netradičný názov. Už ste azda počuli, že by sa nejaký anjel volal Ďuro Kremnický? Tak, tak, máte pravdu, neznie to priveľmi vznešene, dokonca je to trochu smiešne (týmto sa Pojinko ospravedlňuje všetkým Ďurom, a ešte viac tým Ďurom, ktorí nosia priezvisko Kremnický, no musíte uznať, že naozaj to nie je anjelské meno). A uvedomuje si to aj jeho samotný nositeľ. Prezradím Vám dokonca, že má pre to komplexy, chudák. Ale nešťastné meno nie je jeho jediným trápením. Je veľmi roztržitý a dosť nezodpovedný. A to veru nie sú práve najšťastnejšie predpoklady pre prácu strážneho anjela... A ani jeho zovňajšok nemožno pokladať za vzorný. Keď vyzerá ako nejaký zanedbaný tulák, určite nemá pri sebe niekoho, kto by ho zasvätil do módy a odievania. Nuž, nechcem rovno povedať, že pripomína bezdomovca...
A aby toho nebolo málo, má veľkú slabosť na sladké, ktoré si nevie odoprieť. Dokonca sa zjavil na Emíliinej narodeninovej oslave len preto, aby mohol ochutnať tortu! Neslýchané, škandalózne! Ale to ešte nie je všetko, moji milí priatelia! Skutočné starosti a patálie sa začnú rozbiehať až po tom, ako Emília spadne na hodine telocviku z rebrín a nejaký čas musí stráviť v nemocnici. 
Tak veru!
Ako ste iste pochopili, Emília je Ďurova malá chránenkyňa. A takisto: Ďuro si priadne neplní povinnosti strážneho anjela.
Ale, aby som nevymenúval len jeho negatíva, ukáže sa, že Ďuro má skutočne dobré a ohromne veľké srdce. A pokúsi sa odčiniť svoju chybu.
Spraví to ale netradičným spôsobom a poruší pri tom nejedno anjelské pravidlo!

Otvára sa pred Vami pôvabná knižka, ktorá má v sebe veľa humoru a veľa ľudskej (a anjelskej) nehy. Myslím, že táto knižka očarí všetky deti. A okrem kvalitnej zábavy im sprostredkuje hodnotný a krásny príbeh. 
Za zmienku určite stoja aj ilustrácie - pani ilustrátorka má perfektný štýl.

Na záver Vám Pojinko musí pripomenúť, aby ste sa aspoň občas nezabudli poďakovať svojmu anjelovi. Viete si predstaviť akú ťažkú prácu má? A ja verím, že ani trochu mu ju neuľahčujete :)


info:
ilustrácie: Adrienn Gyöngyösi
vydal: Verbarium, 2016
počet strán: 128
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 8+
určite bude baviť každého, ale pre dievčatá bude ako stvorená, nejedna sa určite stotožní s našou hrdinkou Emíliou



nedeľa 19. júna 2016

Králiček Kornel

Pojinko predstavuje:


Knižky o Králičkovi Kornelovi





Králiček Kornel má rád knižky

Králiček Kornel píše príbeh

Králiček Kornel sa rád učí

+


Králiček Kornel rád číta (vyfarbi si príbeh)


napísal: Peter Bentley

nakreslila: Deborah Melmonová


Pojinko sa nedávno skamarátil s králičkom Kornelom. A tak Vám o tomto úžasnom zajkovi, pardon, králičkovi (sám Kornel ma opravil, vraj je medzi tým veľký rozdiel!) a knižkách, v ktorých vystupuje, chcem niečo porozprávať.

Je to trojica veľmi pekne napísaných a roztomilo ilustrovaných knižiek, ku ktorým existuje aj zošit s maľovankami a samolepkami, aby ste si mohli tento milý príbeh sami ilustrovať a dotvoriť.
V knižkách sa stretávame s múdrym zajkom, pardon králičkom (stále sa mýlim a Kornel mi vraví, že ak si to neviem zapamätať, vraj ma bude volať húsenička Pojinko a nie červíček Pojinko, aby som si uvedomil rozdiely!), ktorý je veľmi sčítaný. O knihách a čítaní je celá prvá knižka. Ostatné zvieratká nechápu, čo je na tých knižkách také úžasné, a tak im to Kornel predvedie a ukáže im, ako vedia knihy baviť a rozvíjať fantáziu.
V druhej časti sa Kornel stáva spisovateľom. Veď netreba prežívať len príbehy iných, keď si môžte vymyslieť vlastný! 
V tretej časti ukáže Kornel svojim kamarátom, že učenie vôbec nemusí byť mučenie, ale vie to byť dobrá zábava, len na to treba ísť správnou cestou!

Knižky sú ideálne pre predškolákov a prvákov a nenásilne, nenútene im vedia sprostredkovať lásku k čítaniu a vedomostiam.
Za toto, aj za celkové prevedenie musí Pojinko pripnúť Kornelovi Pojinkovu medialu za rozmilosť a pufňatosť :)

info:
vydal: Svojtka, 2015/2016
počet strán: každá knižka niečo okolo 30
veľký formát, pevná väzba (okrem zošitu s maľovankami a samolepkami)
veková hranica: 5+
pre všetkých malých zvedavcov

utorok 14. júna 2016

Knižka otázok + Anton a Jonatán

Pojinkova téma:

Knižky pre potechu duše od autorskej dvojice Gaarder - Düzakin




Knižka otázok + Anton a Jonatán

napísal: Jostein Gaarder

nakreslil: Akin Düzakin


Výnimočný autor hodnotných titulov pre mládež, ktoré majú často filozofický a hĺbavý obsah; Jostein Gaarder a mimoriadne talentovaný ilustrátor Akin Düzakin, spojili svoje sily v dvojici týchto nádherných a obsahovo mimoriadne silných knižiek. Obe knihy majú nádherné posolstvo a môžu potešiť i pomôcť nejednému mladému človeku, "ktorý sa hľadá". Napriek svojmu zdanlivo roztomilo-detskému vzhľadu, nie sú vhodné pre malého čitateľa, ale skôr sú určené väčším deťom/čerstvým tínedžerom. A ako darček môžu skvelo poslúžiť i dospelému. Obe knihy rozprávajú smutný príbeh. Ale robia to tak nežným spôsobom, že slzy, ktoré sa pri čítaní iste vyronia, nie sú slzami nešťastia. Je to naopak súcit, pochopenie, zmierenie, čo prevláda. A zamyslenie sa. Nad sebou i okolím. Nad svojím životom a nad tým ako s ním chceme  naložiť. Po prečítaní sa určite každý pozastaví a v tichu svojej izby popremýšľa nad tým, čo má. A uvedomí si, že to nie je samozrejmosť. Začne si to vážiť. Až takúto moc majú, podľa mňa, tieto dve knižky. 

Ich dej je podaný väčšmi formou obrázkov než textu, ktorého je máličko. Ilustrácie tu zohrávajú veľmi dôležitú úlohu, sú podmanivé, milé a v spojení s príbehom vytvárajú dojem nehy a melanchólie. Vedia vyčarovať veľmi sugestívnu atmosféru. V Knižke otázok sú použité len niektoré odtiene a farebné tóny sú stlmené, podaktoré stránky aj dokonca čiernobiele, takto je spracované spomínanie hlavného hrdinu - dospievajúceho chlapca a jeho verného psíka na minulosť. Anton a Jonatán zas používa krásne, veselé farby, a pritom smeruje ku smutnému koncu... Výsledný efekt je tak veľmi snový.
Knižka otázok, ktorej text sa skladá naozaj len z otázok, pokladá mladému čitateľovi nenútenou formou závažné otázky o jeho živote a smerovaní. Odpovede nedáva. Tie si musí nájsť každý sám a budú to jeho vlastné odpovede. Čo je ale dôležité: núti človeka zahĺbať sa nad nimi a pokúsiť sa ich zodpovedať. Anton a Jonatán má klasickejšiu formu a nastoľuje tému straty a pominuteľnosti. Je to príbeh malého chlapca a jeho hračky - plyšového medvedíka, ktorého so sebou všade nosí. Ale je to tiež príbeh, ktorý nám rozpráva o láske. Láske jedného k druhému a tej, ktorú by sme mali cítiť k životu. A o vďačnosti toho, čo je nám darované. Lebo život je veľký dar!

Pojinko si veru aj poplakal pri týchto knižkách, ale to sa nesťažuje! Dali mu veľmi veľa. Snáď takto obohatia aj ďalších čitateľov.

ukážka:











info:
vydal: Albatros, 2013/2014
počet strán: 72/56
malý formát, pevná väzba
veková hranica: 12+
pre chlapcov aj dievčatá (a aj dospelákov)

utorok 7. júna 2016

Palička a kamienok + Nechcem byť žabou

Pojinkova téma:

Dve knižočky s posolstvom

 

Palička a kamienok

napísala: Beth Ferry

nakreslil: Tom Lichtenfeld


Roztomilá knižka o nevšednom a hlbokom priateľstve dvoch odlišných bytôstiek - kamienka a paličky. Pôvabný a jednoduchý (veršovaný) text je vhodný aj pre najmenšieho čitateľa. Pre samotný príbeh sú ale nosné rozkošné ilustrácie, ktoré zaberajú celé strany.
Táto knižka je natoľko krásna a dýcha z nej také dobro, že Pojinko pri nej dokonca uronil slžičku šťastia. A kúpil ju svojmu dobrému kamarátovi. Je to totiž tá najmilšia a najčistejšia óda na kamarátstvo, akú som kedy videl...
Tejto knižke tiež udeľujem Pojinkovu medailu za rozmilosť a pufňatosť!

ukážka:





info:
vydal: Citadella, 2015
počet strán: 48
atypický štvorcový formát, pevná väzba
veková hranica: 3+
nielen pre deti :)




Nechcem byť žabou

napísal: Dev Petty

nakreslil: Mike Boldt

 

Vtipná a veselá knižka o tom, ako je dobré byť tým čím sme! Takže ak nie ste spokojní, že ste takým, akými ste sa narodili, vedzte, že Pojinko je rád, že je červíčkom, a taká žabka by mala byť zas rada, že je žabkou, ale ona nie! Nepáči sa jej, že je zelená a slizká, a radšej by bola napríklad takou sovou či prasiatkom. Nuž ale čo narobí? Nepozná žiadnu vílu, ktorá by ju premenila na iné zvieratko... To sa predsa aj tak nedá, také niečo je možné len v rozprávkach.
No nakoniec len predsa zistí aké úžasné je byť sama sebou! 

A aby toho nebolo málo, na konci knižky vás čakajú aj rôzne hry a aktivity.
Prezraďte Pojinkovi, akým zvieratkom by ste chceli byť?

ukážka:







info:
vydal: Citadella, 2015
počet strán: 32
atypický štvorcový formát, pevná väzba
veková hranica: 5+
pre každého komu je knižka určená ;)

štvrtok 2. júna 2016

Máme v škôlke prasiatko

Pojinko upozorňuje na knižku:




Máme v škôlke prasiatko

napísala: Johanna Thydellová

nakreslila: Charlotte Ramelová


Pojinko má ohromne rád prasiatka! Raz sa aj do jednej malej vietnamskej prasničky s trojitou podhrdlinkou a štetinami na konci chvostíka, zaľúbil. Ale tá mu dala košom. Vraj, kto to kedy videl, aby spolu chodili červík a prasiatko...
Napriek tomu Pojinko na prasiatka nijako nezanevrel, a keď sa objavila na knižnom trhu táto roztomilá a "uletená" obrázková knižka pre najmenších čitateľov, zakrútil som sa od radosti.

Stručný text a vtipné obrázky nám rozpovedia príbeh o kamarátstve prasiatka a škôlkarov.


ukážka:








info:
vydal: Ikar, 2016
počet strán: 32
väčší formát, pevná väzba
veková hranica: 3+
pre chlapcov aj pre dievčatá (aj pre prasiatka :))