sobota 17. septembra 2016

Princezná a goblin

Pojinko upozorňuje na knižku:




Princezná a goblin - George MacDonald


Keď sa Pojinkovi dostala do ručičiek, teda na bruško ;) táto knižka, zaradoval sa. George MacDonald nie je všeobecne známy autor, ale je to klasik! Ako to myslím? Tak, že bez tohto pána, ktorý žil a tvoril ešte v devätnástom storočí, by sme tu dnes nemali žáner fantasy. Alebo by vznikol inak a neskôr. A mal by zrejme aj inú podobu. Dnes je už možno v širších čitateľských kruhoch zabudnutý, ale vďačíme mu za veľa. V mladosti ho radi čítali vyhlásení maestrovia pera a fantázie. Ako J. R. R. Tolkien, C. S. Lewis či Madeleine  L´Engle. Určite si spomeniete aj na ich knihy, o ktorých Pojinko písal. Hobbit, Kroniky Narnie, Nebezpečná skratka. Všetko úžasné a nesmrteľné diela detskej literatúry a fantastiky.
No na počiatku bol George MacDonald. Viem, viem, odvtedy fantasy literatúra prešla ohromný kus cesty a nakoniec v jeho časoch ani samotný názov "fantasy" neexistoval, jeho diela boli vnímané ako rozprávky. Či už pre deti alebo dospelých.
Toto je zatiaľ jeho prvá knižka, ktorá vyšla v slovenčine. V Čechách vyšli celkovo tri (Pojinko podnikol detektívne pátranie), lenže z nich iba táto je určená mladšiemu čitateľovi.

V knižke sa stretávame s detskými predstaviteľmi, princeznou Irene a baníckym chlapcom Curdiem. Ako to už býva, padnú si do očka :) a obaja sa budú musieť postaviť škaredým, lotrovským goblinom (škriatkom). V stávke je osud kráľovstva.
Na jednej strane je to klasická rozprávka, len nie ľudová, ale umelá, autorská. Na druhej strane, základný kameň fantastiky. Kniha nie je dokonalá, sú tam zbytočne opisné aj nudnejšie pasáže, miestami trpí dobovou naivitou. Ale to nie je dôvod prečo po nej nesiahnuť. Klady prevažujú nad zápormi. Tak v prvom rade vyniká kúzelná atmosféra a stretneme sa tu s pekne napísaným dobrodružstvom i humorom. Mňa veľmi oslovili aj staré hodnoty, ktoré sú dávané ako vzor ctnosti a môžu nám byť v dnešnej dobe veľkou inšpiráciou. Ako je dobrota, láskavosť, poslušnosť, obetavosť, ale aj odvaha, nezlomnosť, rytierskosť...

Ak sa do knižky začítate, budete odmenení. Dostanete sa do pravej rozprávky! A kto by také niečo nechcel?

Och, a spomínal som, že táto knižka bola obľúbeným čítaním G. K. Chestertona? Velikého, prevelikého spisovateľa, filozofa, žurnalistu, atď, atď... ;)


info:
ilustrácie: Miriam Kasperkevičová (prenádherné ilustrácie, škoda, že je ich v knihe doslova len zopár)
vydal: Porta Libri, 2015
počet strán: 244
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 10+
skôr pre dievčatá, ale myslím si, že páčiť sa to bude aj chlapcom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára