sobota 20. augusta 2016

Mačky, mačičky, mačičičky

Pojinkova téma:


Klbká šťastia


Pojinko, ako ste už určite zistili, má nesmierne rád zvieratká. Zvláštne je, že jeho vôbec najobľúbenejšie stvorenia sú vtáčiky. A či sa nebojí, že ho zďobnú? Nuž, na takú úlohu by sa musel podujať minimálne dajaký kondor, veď Pojinko je tučnučký a veliký knižný červík - knihomoľ, nie len taký ledajaký červíček z jabĺčka! A jeho ďalším obľúbeným zvieratkom sú... mačičky! Ja viem, ja viem, to akosi k tým vtáčikom nepasuje, ale čo už...
Síce som už písal o viacerých knižkách, kde vystupujú tieto elegantné bytosti, ale samostatnú tému som im dosiaľ nevenoval. A tak to idem napraviť. Ak si pamätáte, už sme tu mali verných a odvážnych kamarátov - psíkov. Teraz prichádzajú na rad hravé klbká šťastia - mačičky!




Ako si mačka skrotila pani pračlovekovú - Rudyard Kipling


Tento veľký autor, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, mal mimoriadny cit pre detské vnímanie a detskú dušu. Nakoniec, jeho najznámejším dielom je Kniha džunglí a tú určite predstavovať nemusím.
Aj v tejto krátkej a výborne napísanej (a nádherne, umelecky ilustrovanej) knižke dokazuje, že v literatúre pre deti bol doma. A nerozumel len im, rozumel aj zvieratkám.
V tomto príbehu, ktorý by sa dal označiť aj ako bájka, sa vydal pozrieť až na samotný úsvit ľudského rodu a zaznamenal prvé stretnutie človeka s mačkou. A je to príbeh o tom, ako si človek mačku neskrotil, a aj o tom ako si práve mačka skrotila človeka ;)
Napokon, kto iný si tak veľmi cení slobodu ako mačka?


info:
ilustrácie: Kristína Šimková
vydal: Q111, 2008
počet strán: 34
menší formát, pevná väzba
veková hranica: 7+
pre chlapcov aj dievčatá




Leonardo, kocúr z ulice - Ján Uličiansky


Nielen Pojinko, ale aj taký významný slovenský autor detskej literatúry ako je Ján Uličiansky, má slabosť pre mačičky.
Zdôveril sa nám s tým v tejto netradičnej knižke. Prečo netradičnej? Nuž, pán spisovateľ nám porozpráva skutočný príbeh o tom, ako prišiel ku svojmu milovanému nezbednému kocúrikovi, a o tom ako si spolu nažívajú.
Milé čítanie je tým správnym zážitkom, ak ho dopĺňajú vtipné ilustrácie. A toto je presne ten prípad.


info: 
ilustrácie: Martina Matlovičová
vydal: Trio Publishing, 2013
počet strán: 46
nie celkom typický, štvorcový formát
veková hranica: 7+
pre dievčatá aj chlapcov 


  

Ja som tu len mačka - Hanna Johansen


V tejto vynikajúcej (naozaj vynikajúcej, to nie je Pojinkova skrytá reklama :D) knižke sa  karty obrátia a rozprávačom je mačka. Táto vznešená šľachtičná sa nám potrebuje vyrozprávať a posťažovať. Ako musí zdieľať domácnosť spolu s nečistotným, pojašeným psíkom a ako sa jej prestane dostávať toľko pozornosti od majiteľov, keď sa im narodí bábätko. Ale to frfle len tak naoko;) vlastne sa chce svojským spôsobom pochváliť v akej úžasnej rodine žije a aký je perfektný mačací život, keď máte niekoho, kto vás má rád.
Je výborný nápad napísať knižku z pohľadu mačky. A keď sa spisovateľka ešte vie vcítiť do mačacej kože... tak výsledok je viac ako výborný. Skoro uveríte, že toto dielo naozaj napísala mačička.
Prezraďte, chceli by ste byť mačičkou?
Ja aj hej... ale byť červíčkom je dobré, nemenil by som :) napríklad nepĺznete ani nepŕchnete, keďže nemáte chlpy ani perie :)


info:
ilustrácie: Hildegard Müller (milé čiernobiele kresby) 
vydal: Perfekt, 2016
počet strán: 128
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 10+
pre dievčatá aj pre chlapcov


Tak čo poviete? Tri milé a dobré knižky na Vás čakajú.
A možno aj nejaká mačička, ktorú by ste si osvojili, a z ktorej by ste sa radovali. Nikdy neviete s kým sa stretnete a akých rôznych kamarátov budete raz mať... možno aj tých zvieracích.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára