štvrtok 7. júla 2016

Cestovanie časom

Pojinko upozorňuje na knižku:




Cestovanie časom - Jana Šimulčíková


Pojinka táto knižka veľmi zaujala a považuje za vynikajúci nápad, keď sa starší človek podelí o svoje spomienky s mladou generáciou. A tu to má navyše podobu príbehu. Deväťročný Sveťo navštevuje svoju babku a tá mu pútavo rozpráva o svojom detstve a mladosti. A najmä o období Druhej svetovej vojny, ktorú sama zažila. A zažila ju aj pani autorka, takže príbeh je vlastne aj životopisom...
Takže hoci si Pojinko najskôr myslel (to kvôli názvu), že pôjde o nejaké sci-fi, pravda je taká, že názov je len obrazný. Ale to neznamená, že by sme o cestu do minulosti boli ukrátení! To nie, taká krivda sa nám nestane. Ibaže pocestujeme v spomienkach.
A na záver, po skončení samotného príbehu, nás čakajú ešte dodatky a akási rekapitulácia histórie 2. svetovej vojny, od historika Bystrického. To, aj celá knižka je podaná takou prístupnou a záživnou formou, že aj zarytí odporcovia dejepisu budú veľmi zaujatí babkiným rozprávaním. Kiežby bol aj školský dejepis vyučovaný takto! Táto malá, nenápadná, avšak veľmi príťažlivá a graficky výborne spracovaná kniha (napríklad namiesto ilustrácií sú tu veľmi pekné fotografie, vrátane dobových, čo je zaujímavý nápad) robí vynikajúcu osvetu v dobe, kedy zvykneme na svoju minulosť zabúdať.


info:
vydal: Perfekt, 2013
počet strán: 88
pevná väzba, trošku menší formát
veková hranica: 9+
pre chlapcov aj dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára