sobota 2. júla 2016

Alica v krajine zázrakov + Za zrkadlom a s čím sa tam Alica stretla

Pojinko odporúča




Alica v krajine zázrakov - Lewis Carroll


Poslednú dobu sa akosi roztrhlo knižné vrece s detskou klasikou. Do veľkej miery za to môžeme vďačiť jednému vydavateľstvu, ktoré oslavuje 25. rokov od svojho založenia. Takéto pekné narodeniny sa rozhodli osláviť netradične, a tak na veľkú radosť čitateľov nanovo vydali svoje najväčšie knižné hity. Ako napríklad nesmrteľné príbehy dnes už tvoriace zlatý fond detskej literatúry: slávny Medvedík Pú či obľúbená Pippi Dlhá pančucha. A samozrejme, na oslave narodenín nemohla chýbať tá klasika najklasickejšia... a to je Alica v krajine zázrakov. V jednom zväzku si však môžeme prečítať aj menej známe, no podľa Pojinka rovnako zaujímavé a rovnako dobre napísané, pokračovanie pôvodného príbehu, ktorým autor o niekoľko rokov neskôr doplnil Alicine dobrodružstvá, aktoré nesie názov: Za zrkadlom a s čím sa tam Alica stretla
A náš milý čitateľ sa môže tešiť na stretnutie s Bielym králikom, mačkou Škľabkou, Húseničiakom (toho má Pojinko najradšej - lebo vyzeráme veľmi podobne), Klobúčnikom a inými svojráznymi a zapamätaniahodnými obyvateľmi zázračnej ríše.

Veru, máloktoré dielo ovplyvnilo ľudskú (či červíčkovskú) kultúru natoľko ako tieto dve knižky. Milujú ich rovnako deti aj dospelí a už celé generácie čitateľov zas a zas vstupujú spolu s dievčatkom Alicou do zvláštneho a svojského sveta obývaného poriadne "strelenými" bytosťami a prežívajú s ňou nevídané a vskutku bláznivé dobrodružstvá. A od roku 1865, kedy prvý raz vyšla prvá kniha Aliciných príhod, je stále populárna, stále čítaná. Ba čo viac, jej popularita narastá a preniká aj do iných umeleckých odvetví. Koľko za tie roky vzniklo divadelných hier či filmov sa už nedá ani spočítať. A to ani nespomínam iné, menej bežné platformy: od baletu cez hudobné skladby až po komiks... Snáď ani neexistuje oblasť, ktorú by táto knižka neovplyvnila. Schválne Vám dá Pojinko jednu bojovú úlohu: skúste sa opýtať rôznych ľudí či poznajú Alicu a jej príbehy. Pojinko pri takomto malom prieskume zistil, že nie je človeka, zvieratka či inej bytôstky (aj Muminkovia či Minpinkovia ju poznajú!), ktoré by o nej aspoň čo-to nepočuli.
A niektoré pasáže či daktoré mená a názvy z knižky sa dostali aj do všeobecného ľudského povedomia. Toto dielo je skutočne krásnym pokladom svetového kultúrneho dedičstva.
Začítajte sa do pračudesných, skoro nezmyselných, a pritom tak pôvabných dobrodružstiev malej Alice, ktoré pripomínajú zvláštne popletený a vtipný detský sen. Veď Lewis Carroll svojím dielom vzdáva hold detskej fantázii.

A keď v knihe naďabíte na Húseničiaka, spomeňte si na červíčka Pojinka :)


info:
ilustrácie: Dušan Kállay (umelecké ilustrácie, za ktorú získala knihy prestížnu cenu)
vydal: Slovart, 2016
počet strán: 192
veľký formát, pevná väzba s prebalom
veková hranica: 8+
knihy sú ako stvorené pre dievčatá, ale zaujmú prakticky každého

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára