utorok 9. februára 2016

Kúzelné príbehy Davida Almonda

Pojinkova téma


Kúzelné príbehy Davida Almonda


Spomínate si ešte na knižky od Johna Boynea; hlavne Noe na úteku a na Úžasnú cestu Barnabyho Brocketa okolo sveta? Ak áno a chceli by ste si prečítať niečo podobné a podobne čarovné, siahnite po knihách spisovateľa Davida Almonda.
Má podobný štýl (dokonca začal písať skôr než John Boyne a pritom ho spomínam ako druhého...) a tiež Vás zavedie do sveta, kde platia iné pravidlá a všetko je možné. A pritom ten svet ostáva naším svetom, je to ten náš dôverne známy svet, do ktorého sa každé ráno prebúdzame a vždy večer v ňom zas a opäť zaspávame. Ale predsa je trochu iný. Ako by sme sa naň dívali z iného uhla, a nikdy celkom neprestali snívať. A to ani s otvorenými očami...
Sú to príbehy, ktoré nie sú vekovo (aspoň smerom nahor) nijako obmedzené. A ak hľadáte niečo na pomedzí rozprávky, fantasy a magického realizmu, budú Vás určite baviť. Pritom je jedno či máte dvanásť alebo osemdesiatdva rokov.

Tu sú jeho tri fascinujúce a nezabudnuteľné knižky, ktoré boli preložené do slovenčiny:




Skellig


Skellig je príbehom chlapca Michaela a dievčaťa Míny, z ktorých sa napriek rozpačitému zoznámeniu stanú výborní priatelia. Mína je tak trochu čudáčka, nechodí do školy, a žije len s mamou, ktorá ju aj sama vyučuje. A Michael zisťuje, že i keď sú trochu zvláštne, obe sú veľmi fajn. A že takýto spôsob výučby má určite svoje výhody a nie je to len pokoj od školy, no predovšetkým rozvíjanie talentu a charakteru, ktoré by klasická škola skôr potlačila než zveľaďovala. Ale je to aj príbeh čudesného tvora (azda anjel, ktorý uviazol na Zemi?), čo si necháva hovoriť... áno, jeho meno je zároveň názvom knihy. Michael ho náhodou objaví ukrývať sa v polorozpadnutej garáži ich nového domu. Vlastne pekne starého a schátraného domu, no myslel som to tak, že je to nové bydlisko jeho rodiny :)
Zďaleka nie všetko je však senzačné. A to, že Michael stráca starých priateľov je to najmenšie. Hrozí, že možno príde aj o svoju malú sestričku, ktorá je v nemocnici. Ale zázraky sa občas dejú. Veď nie je toho dôkazom sám Skellig?

info:
vydal: Slovart, 2012
počet strán: 200
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 12+
pre chlapcov aj dievčatá




Nebeské oči


V tomto románe sledujeme partiu troch detí, dvoch chlapcov a jedného dievčaťa: Januára, Myšiaka a Erin (ktorá je aj rozprávačkou), ktoré sa po úteku z detského domova vydajú na dobrodružnú plavbu po rieke v plti, ktorú si sami zostrojili. Čoskoro sa ukáže, že to nebude žiaden výlet a nečaká ich nijaká idyla. Zato sa stretnú s čímsi a kýmsi neuveriteľnejším, než boli ich najfantastickejšie predstavy.
Počas svojej plavby dorazia na zvláštne miesto; do opustených dokov, kde stretnú nevrlého a možno nebezpečného starca, ktorého volajú jednoducho Starký a jeho nevinnú a čistú a dobrosrdečnú chránenkyňu, dievča či azda nejakú nadpozemskú bytosť, ktorá si hovorí Nebeské oči.
Čo znamenajú tie zmätené a nesúvislé príhody, ktoré rozpráva Nebeské oči? Aká je jej minulosť, čo za tajomstvo skrýva Starký a je Nebeské oči vôbec človekom?
Vždy tam, kde sa tak ťažko hľadajú odpovede, je dobré vedieť, že priateľstvo a láska sú možno skutočnými odpoveďami aj na tie najväčšie záhady.

info:
vydal: Slovart, 2012
počet strán: 220
pevná väzba, klasický formát
veková hranica: 13+
pre dievčatá aj chlapcov




O chlapcovi, ktorý plával s piraňami


Aké je asi pre chlapca Stanleyho, keď musí od svitu do mrku pracovať v závode na výrobu rybých konzerv svojho pestúna, fanatického strýka Ernieho, ktorý ich domov prerobil na mini-továreň a nemôže poriadne osláviť ani svoje narodeniny? A vrcholom všetkého je, keď v konzerve skončí aj jeho milovaná zlatá rybka. To už pretečie všetka trpezlivosť.
Malý Stanley sa teda nechá zlákať zamestnancami lunaparku, ujde s nimi a začne pre nich pracovať pri jednej z atrakcií. A tu sa stane, že si ho všimne sám veľký Pancho Pirelli. Muž, ktorý dokáže bez úhony plávať v nádrži plnej piraní! A v Stanleym spozná svojho nástupcu...

Príbeh o tom, že nič nie je nemožné. A aby sa to stalo, netreba tomu uveriť, bohato stačí, keď budete veriť sebe ;)

info:
ilustrácie: Oliver Jeffers
vydal: Slovart, 2013
počet strán: 250
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 9+
aj pre chlapcov, aj pre dievčatá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára