nedeľa 13. septembra 2015

Komiks

Pojinkova téma:


Komiksy pre deti a mládež


Komiksy tradične decká priťahujú a musím sa Vám zdôveriť, že aj ja som sa do nich zaľúbil. To spojenie slova a kresby vie byť fascinujúce. Určite je nejeden rodič, ktorý komiks zaznáva ako (s)prostú zábavku a nič viac. A to je chyba, lebo zábava to môže byť ohromná a kvalitná, no v niektorých prípadoch môže byť komiks čímsi oveľa hlbším. Dnes nie je výnimkou natrafiť ani na niečo hodnotné a skutočne umelecké. Nehovoriac o tom, že vďaka komiksu začnú mnohí čítať aj "normálne" knihy. Predsudky teda nie sú namieste. Uvidíte, že do komiksov, ktoré Vám predstavím, sa zavŕtate ako červíček (Pojinko) do jabĺčka!

Tie, ktoré som vybral musia spĺňať dve kritéria: musia byť v slovenskom jazyku, keďže v češtine sa (bohužiaľ) mnohým zle číta a musia byť dostupné v kníhkupectvách a po druhé: ako som už povedal, musia Vám aj niečo dať - blbosti v Pojinkovej knižničke nevediem :)
Týmto sklamem prívržencov superhrdinského žánru - už dlho nebol žiaden Spider-man, Kapitán Amerika, Green Arrow, Superman... (dosaďte si tam koho chcete :)) preložený do slovenčiny, takže si treba počkať. Otázka znie - dokedy? A Pojinko odpoveď nepozná. Odvtedy čo vyšiel naposledy Pavúčí muž v slovenčine sú tomu už roky... Škoda!

1. Komiksy pre deti

Upírik - Joann Sfar

Upírik ide do školy + Upírik sa učí kung fu!

Joann Sfar je aj u nás dosť známy autor a vo Francúzsku sa radí k top komiksovým scenáristom/kresličom súčasnosti. Upírik je pre neho typické, zároveň však trošku iné dielo. 
A tak nielen deťom sa bude zdať super. I keď možno nie každému sadne hneď na prvý pohľad Sfarova jeho už klasická trademarková kresba, po chvíli zistí, že sa v nej priam vyžíva. Ona je totiž neskutočne zlatá. Taká roztomilá, svojská, úplne uletená a!... v tej zdanlivej zjednodušenosti sa skrýva nemalý kumšt a um :) Najviac sa mi páčia rôzne detaily v strašidelnom dome. Komiks má vôbec dobrú atmosféru, takú príjemne a milo - hrôzostrašno - zábavnú. Upírik sa do vás skrátka zahryzne, len čo mu dáte sebemenšiu šancu. Nebojte sa - báť sa nebudete, je to nakoniec komiks pre deti. Takže patrí do kategórie tých milo štylizovaných hororov. Možno by som mohol povedať, že je vzdialene burtonovský. Ale nebolo by to fér, lebo je najmä sfarovský :)

Kniha obsahuje dva kratšie príbehy. V prvej sa Upírik rozhodne chodiť do školy a skamaráti sa s jedným chlapcom, no a v druhej časti sa podujme nájsť svojmu kamarátovi učiteľa kung-fu :)
Knižke určite dajte šancu, i keď už aj náhodou dávno nie ste deťmi.
Komiksu udeľujem Pojinkovu medailu za pufňatosť a zlatučkosť.

info:
kresba a scenár: Joann Sfar
vydal: Albatros, 2010
počet strán: 64
veľký formát, pevná väzba
veková hranica: 9+
pre chlapcov aj dievčatá

v slovenčine vyšla len jedna kniha o Upírikovi



Malý princ - Joann Sfar

Nijaké obavy nie sú na mieste. Tento komiks nie je recyklovanou verziou slávnej knižky. Je to dôstojné prevedenie námetu do komiksového média. Scenár je na úrovni, kresba opäť roztomilo "sfarovsky" kostrbatá. A nejedná sa o doslovný prepis knihy, Joann Sfar si necháva priestor pre svoju invenciu, pritom však ani nemení originál.

info:
kresba a scenár: Joann Sfar
vydal: Albatros, 2009
počet strán: 112
klasický formát, pevná väzba
veková hranica: 8+
pre chlapcov aj dievčatá




Šmolkovia - Peyo


Tu Vás čaká veľký výber. K dispozícii máte hneď niekoľko častí, ktoré vyšli v zošitovom vydaní, vo formáte A4. Dva diely sú dokonca špeciálne - popri komikse tam sú aj rôzny hry, ako bludiská či rébusy.
Uvádzam názvy len niektorých: Šmolko reportér, Čierni šmolkovia, Šmolkovské kúpele, Šmolkovská zima...


Nielen fanúšikom modrých bytôstiek sa bude páčiť kniha:

Šmolkovia (120 vtipov a iných prekvapení) - Peyo


V tejto knihe, na nás čaká (ako už podnázov napovedá) stodvadsať komiksových stripov. Stripy sú krátke príbehy na jednu stránku či len pár okienok. Tieto majú ozaj milý a vtipný charakter. Aj keď nie ste prívrženci šmolkov, táto knižka sa vám zapáči.

info:
autor Šmolkov je Pierre Culliford, známy pod prezývkou "Peyo"
knihu aj časopisy vydalo vydavateľstvo Albatros
veková hranica: 8+
pre dievčatá aj chlapcov



Šmolkovia a ich svet - Matt Murray


Táto prekrásna kniha atypického obdĺžnikového formátu je cielená zas predovšetkým na fanúšika. Ale ohromí každého. Nie je to totiž klasická kniha a nie je to ani tak celkom komiks, no ak by som ju opomenul spáchal by som hrozný zločin! Takže sa jej musím aspoň trochu povenovať, zaslúži si to. Čím je taká špeciálna? Je to darčeková kniha, ktorá obsahuje prekvapenia. Ako to myslím? Hneď vysvetlím...
Jedna stránka napríklad obsahuje okienko, ktoré sa dá odklopiť, druhá sa dá zas rozložiť, ďalšia obsahuje ukrýva malý predmet, inde zas naďabíte na zaujímavý poster, atď. 
Knižka mapuje šmolkovský fenomén a ich históriu, nájdete tu stručný životopis ich duchovného otca, nákresy a návrhy, ukážku z belgického originálu, nádhernú mapku šmolkovskej osady a mnohé ďalšie vecičky až po informácie k najnovším filmom.

info:
vydal: CPress
počet strán: 128
pre každú vekovú kategóriu :)


Štvorlístok - kolektív autorov


Štvorlístok je už legendárny český komiks. Naše deti si k nemu zatiaľ len hľadajú cestu. Slovenským prekladom si tú cestu určite nájdu ľahšie. Štvorlístok má tú správnu mieru dobrodružstva a vtipu a je ako stvorený pre prvo-čitateľov. To, že protagonistami sú zvieracie postavy s ľudskými charaktermi ho robí o to príťažlivejším.

info:
vydal: Čtyřlístek, 2013, 2014
počet strán: 64 strán
veľký formát, pevná väzba
veková hranica: 7+
pre chlapcov aj pre dievčatá

v slovenčine zatiaľ vyšli dve knihy, pričom každá obsahuje štyri tématicky spriaznené príbehy







2. Komiksy pre mládež

Stratená vec - Shaun Tan


Surrealizmus v komikse pre deti?!
Ale ono to je naozaj dobré! Grafická stránka je vynikajúca. Svojský štýl kresby, vhodne zvolené farby a úžasný dizajn dávajú tušiť, že tu nepôjde o nejakú jednorázovú zábavku. Toto je umenie. Niet divu, veď autore diela pozbierali po svete všemožné ceny.
A knižka, či skôr tenký zošit, patrí do tej kategórie diel pre deti a mládež, ktoré nadchnú aj dospelých. A práve až tí dielko pochopia. Ale to nevadí, mladí čitatelia nebudú ochudobnení, lebo hoci si možno hneď jasne neuvedomia to posolstvo, dostane sa im do podvedomia a v príhodnú dobu sa prihlási... A hlavne ak majú bohatú fantáziu, budú nadšení, lebo na knižku sa hodí práve prívlastok fantaskný (a fantastický). Tanov svet je bližšie neurčená, zvláštna industrialistická budúcnosť. Mechanický svet, a dosť odľudštený.
A tu je priestor na príbeh. Jednoduchý, rozprávaný pomocou málo textu, ktorý tu má vyhradené svoje miesto. Škoda len, že nie je preložený aj text, ktorý je priamo súčasťou obrázkov. Nie je to ťažká angličtina, len s ohľadom na deti to nie je najšťastnejšie riešenie.
Knižka sa vyložene pýta do zbierky a každej kvalitnej knižnice. Je to aj výborný darček, ktorý tak určite poteší nejedného, od väčšiny "odlišného" človeka.
A nie je to takisto svojím riešením klasický komiks. Nečakajú nás tradičné panely ani bubliny. Tým sa to ale nekončí, netradičný je azda všetkým. Kto mu ale príde na chuť, stane sa potom Stratená vec perlou jeho knižnice.

info:
kresba a scenár: Shaun Tan
vydal: Občianske združenie Slniečkovo, 2014
počet strán: 34
veľký formát - zošitový A4
veková hranica: 13+
ale inak pre každého koho to zaujme - bez rozdielu veku a pohlavia



Tituf a pozadie vecí - Zep


Ideálny komiks pre "puberťákov". Ak dostanú komiks v tom správnom veku, udusia sa od rehotu :) Pojinko sa tiež kráľovsky zabával a trochu aj červenal. Lebo Tituf od Zepa (pod touto prezývkou poznajú čitatelia autora - rozmýšľam, že aj ja si niečo vymyslím, Pojinko znie príliš obyčajne...) je naozaj určený dospievajúcemu čitateľovi. Ale nebojte, nie je tam nič vulgárne. To zas nie. Nič také. Čaká vás salva smiechu a vtip na vtipe. Ak by som to mal k niečomu problížiť, aby ste si spravili obraz, tak azda vzdialene ku komiksovým Simpsonovcom, pričom Tituf by bol Bartom. Ale to ozaj vzdialene - Tituf je pravdepodobne lepší! Je to skrátka väčšia sranda ;)

info:
autor je Philippe Chapuis známy ako "Zep"
vydala: Enigma, 2007
počet strán: 52
veková hranica: 11/12+
pre chlapcov

v slovenčine vyšla len jedna časť



Pupčeky - Delaf a Dubucová


Pojinko je pupčekmi priam fascinovaný, možno preto, že sám ako červíček pupček nemá... Komiks s takýmto názvo si teda nemohol nechať ujsť! A zameral naň svoju pozornosť.
A dobre urobil. Pupčeky sú správne uletený a pobláznený komiks ideálny pre tínedžerky. Zachytáva život troch násťročných kamarátok a ich útrapy. Z toho dve sú krásne, obľúbené a obletované a tá tretia je "škaredým káčatkom". V ich kamarátstve a spoločných príhodách je všetko ochutené vtipom :)

info:
autori: manželia Marc Delafontaine (známy ako "Delaf") a Maryse Dubucová
vydal: CooBoo, 2012
počet strán: 48
veková hranica: 11/12+
pre dievčatá

v slovenčine vyšli len prvé dve časti


Tak a to je na dnešný deň všetko:) Hádam si z ponuky vyberiete a niektorý z komiksov sa stane súčasťou aj vašej súkromnej knižničky :)

Pa 
a teším sa na budúce stretnutie!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára