štvrtok 6. augusta 2015

Pojinkova návšteva Narnie

Poďte sa so mnou vydať do kúzelného sveta Narnie.
Niečo si o Lewisovom diele povieme. Je možné, že o niektorých zaujímavých skutočnostiach ste ešte nepočuli.

Asi ste už viete, že Veľký lev Aslan, múdry a spravodlivý pán a stvoriteľ Narnie nesie niektoré Kristove vlastnosti (veď Lewis bol oddaný popularizátor kresťanstva), ale už možno sa už ku vám nedostalo, že to krásne a vznešené meno Aslan je jednoducho "lev" v turečtine.
Tu je zobrazený na plagáte k filmu.



A jeho protivník v knihe Lev, šatník a čarodejnica: Biela čarodejnica Jadis, má zas meno prevzaté z perzského jazyka. Jadis totiž v perzštine znamená "čarodejnica".
Takto vyzerala v televíznom seriáli.



No a samotná Narnia? To je latinské meno jedného talianskeho mesta. Dnes ho na mape nájdete ako Narni.
Vidíte, niekedy si ani netreba vymýšľať mená. V ľudských jazykoch je ich veľa takých, ktoré znejú skrátka úžasne.
Tu je mapa Narnie. No povedzte, nechceli by ste sa tam ocitnúť aspoň na chvíľu?



V širšom pojatí je možné označiť Narniou celý Lewisov fantastický svet, ale v užšom slova zmysle je "Narnia" len jedno z jeho kráľovstiev. Okrem neho sa tu nachádza Kalormen, ktorý pripomína exotické orientálne ríše, ďalej napríklad Archenland či ostrovy vo Východnom oceáne.
Na tejto mape pekne vidno celý svet Narnie.



Vraj na počiatku vzniku príbehov Kroník Narnie bol obraz, ktorý Lewis videl už ako mládenec, a tak ho zaujal, že ho nemohol dostať z hlavy. Bol na ňom faun s dáždnikom v zasneženom lese...
Ten sa nakoniec vyskytol v knihe ako vedľajšia postava a dostal meno Tumnus.
Tu je ilustrácia Pauline Baynesovej z prvej vydanej knihy kroník: Lev, šatník a čarodejnica.



Paulin Baynesová sa stala Lewisovou dvornou ilustrátorkou a jej kresby sú neodmysliteľnou súčasťou sveta Narnie.
Najskôr boli ilustrácie čiernobiele.





a neskôr sa dočkali aj farebného spracovania



a takto vyzerala obálka knihy Princ Kaspián



Taká malá zaujímavôstka je, že Pauline Baynesová ilustrovala aj niektoré Tolkienove diela. Tolkien a Lewis boli blízkymi priateľmi. Navzájom si aj pri písaní radili. A verte či nie, Tolkien veru fanúšikom Narnie nebol. Vraj sa mu nepáčila...
Obaja, Lewis aj Tolkien, i keď sa stali najznámejšími a najvýznamnejšími spomedzi všetkých ostatných, boli členmi neformálneho literárneho spoločenstva "Inklingovci", ktoré sa stretávalo v tejto krčmičke (všimnete si Lewisovu fotku nad krbom :))



Clive Lewis bol veľmi dobrým človekom, ktorý sa naozaj snažil žiť podľa kresťanských zásad. Ale nakoľko si rozumel s deťmi? Určite mu veľmi pomohla jedna zaujímavá skúsenosť...
Pamätáte sa, že v prvej publikovanej knižke o Narni Lev, šatník a čarodejnica, sa štyria súrodenci dostali na vidiek, do sídla profesora? Na začiatku 2. svetovej vojny posielali rodičia deti z veľkých miest, z obáv pred bombardovaním, na dedinu. Lewis v tej dobe býval u jednej pani, ktorá prichýlila tri evakuované dievčatá.
Jedna z postáv sa volá Lucy Pevensiová. Málokto ale vie, že jej predobrazom bola skutočne žijúca Lucy. Volala sa Lucy Barfieldová a Lewis bol jej krstný otec. Práve jej venoval prvú knižku z kroník Narnie.
Tu je jej fotka ako malého dievčatka.


Kroniky Narnie sú jednou z najúspešnejších kníh na svete. Čísla sa rôznia, ale predalo sa vyše 100 miliónov(!!!) kníh a boli preložené do minimálne štyridsiatich siedmych jazykov.
A napriek tomu bol autor s prvou verziou knihy, ktorá sa neskôr stala známou ako Lev, šatník a čarodejnica natoľko nespokojný, že ju zničil a prepísal celkom nanovo.

Za záverečný diel série - Posledný boj - získal Lewis Carnegieho medailu. Najprestížnejšie ocenenie v rámci britskej literatúry pre deti a mládež.

Kroniky Narnie sa objavili vo viacerých médiách. Ako rozhlasové, divadelné, spoločenské a počítačové hry. A samozrejme, prišli aj filmové spracovania...
Prvý bol sfilmovaný Lev, šatník a čarodejnica ešte ako čiernobiely televízny seriál z roku 1967. Bohužiaľ sa v tej dobe mnohé televízne filmy a seriály nearchívovali, takže do dnešných čias sa zachovali len dva diely. Kvôli vtedajším obmedzeným trikovým možnostiam hrali nadprirodzené bytosti herci v kostýmoch.



V roku 1979 nasledoval animovaný film. Je to opäť spracovanie prvej vydanej časti Kroník - Lev, šatník a čarodejnica. Bol natoľko úspešným, že bol ocenený cenou Emmy.



Medzi rokmi 1988 a 1990 nakrútila BBC viacdielny seriál, ktorý spracováva dej kníh Lev, šatník a čorodejnica, Princ Kaspián, Dobrodružstvá lode Ranný pútnik a Strieborná stolička.
Môžem povedať, že je to veľmi dobré spracovanie. Svojho času ho vysielala dokonca česká televízia. Dnes už zabudnutý seriál, ale vtedy bol veľmi úspešný. Bohužiaľ ale nenakrútili všetky diely Kroník.
Ešte lepší než obrázok je priamo ukážka. Tak tu je:

https://www.youtube.com/watch?v=BS5rWtDb31k

A teraz...
V novom miléniu sme sa zatiaľ dočkali troch veľkolepých hollywoodskych filmov. Lev, šatník a čarodejnica, Princ Kaspián a Dobrodružstvá lode Ranný pútnik. Tešme sa na budúci rok, pripravuje sa Strieborná stolička.

tu je trailer k prvému modernému spracovaniu: https://www.youtube.com/watch?v=AInE8tDqwIk

no a na záver niečo chutné :D
Ak si spomeniete, zlá Biela čarodejnica nalákala Edmunda na turecké sladkosti - chlapec sa nechá zapredať za Lokum :) Tak sa totiž volá ten zákusok. Táto sladkosť reálne existuje. A ak si ju dáte, možno Edmunda lepšie pochopíte :D To ale samozrejme neznamená, že to, čo spravil budete schvaľovať!



Tak dobrú chuť a dočítania!
A ak ste tak dosiaľ nespravili, navštívte Narniu prostredníctvom knižiek.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára